När det kommer till maten under en konferens så är det värt att satsa på en riktigt bra meny. En nyttig och energirik måltid kan göra susen eftersom koncentrationen måste vara på topp. Det är viktigt att tänka på allergiker och vegetarianer när man planerar vilken sorts mat man ska bjuda på och se till att det alltid finns alternativ att välja från. Tänk på vilka som kommer, om det är en dagkonferens för en yngre generation kanske sushi, pizza eller smörgåsar räcker till lunch plus en fika på rasten medan det kanske inte passar lika bra i en stor grupp med blandade åldrar. Många konferenslokaler erbjuder menyer där man själv kan välja vad som ska serveras eller så erbjuds buffé-alternativ. Nedan finner du exempel på den perfekta menyn. För att få den absolut bästa smakupplevelsen kan du besöka någon av alla de konferensanläggningar som tipsas om på designbybond.se, smaklig spis!

Frukost

Ni har säkert hört oändligt många gånger att frukosten är den viktigaste måltiden av dagen. En frukost bestående av en fiberrik fullkornskost har visat sig höja koncentrationsförmågan och minnet rejält. En frukost besående av för mycket socker som till exempel vitt bröd, pannkakor och våfflor har en benägenhet att höja sockernivån i blodet och ger bara en kortvarig energikick, vilket inte är effekten man är ute efter. Här kommer några tips på bra alternativ till frukost:

  • Fullkornsbröd med olika sorters pålägg som ost, tonfiskröra, äggsallad mm.
  • Havregrynsgröt med frukt och bär – försök att skippa det vanliga tillbehöret som socker men kanel får gärna strös på då den har goda och nyttiga egenskaper.
  • Yoghurt med müsli, frukt och bär.
  • Ägg i alla möjliga former, omelett, kokta eller stekta.

Fika

Fika är ju nästan ett måste inte minst hos svenskar. Kaffe och bullar är ju en tradition i Sverige men försök att bjuda på detta sockertillskott med en nyttigare variant som frukt eller en liten macka. Kaffe är ju oftast ett måste men ett bra alternativ är te som finns i alla möjliga smaker med bär och goda kryddor. I stället för saft och läskedrycker kan man bjuda på färskpressade juicer som apelsin-, morot- eller varför inte tomatjuice.

Lunch

Det är alltid gott med mat men lunchen har en tendens att sitta tungt i magen och göra oss trötta. Mat som pasta, potatis och ris höjer kanske prestandan hos sportare men på en konferens där man mest sitter hela dagen behöver man något lättare i magen. För nyttigare kolhydrater är bulgur och quinoa ett bra val vid sidan av kött, kyckling eller fisk. Grönsakerna är också viktiga och rika på vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Dom kan serveras antingen färska, ugnsbakade, ångade eller som sallader.

Middag

Efter en lång dag är middagen en bra avslutning som många ser fram emot. I Sverige ser middagen mycket ut som lunchen men i verkligheten behöver man ju faktiskt inte äta kött två gånger om dagen. Det kan vara trevligt med en lättare måltid som innehåller soppor av olika slag, sallader och smörgåsar.