Målare, snickare och takläggare är några av dom hantverksyrken där det råder stor brist, främst i storstäder som Stockholm och Göteborg. Till stor del beror det på att efterfrågan blir allt större i och med att fler väljer att leja bort till exempel målning av fasad och annat. Många unga väljer idag en annan väg än för ett par år sedan och utbudet på hantverkare räcker inte till för den efterfrågan som finns.

Större efterfrågan i stora städer

Med fler invånare kommer också en större efterfrågan. Dom verksamma hantverkarna får mer att göra och väntetiderna är ofta långa. Om man jämför målare i Stockholm mot dom firmor som är verksamma på mindre orter finns jobb så det räcker och blir över för alla. I dom stora städerna finns fler verksamma men också fler som efterfrågar tjänsterna och det är inte ovanligt att man får vänta i flera veckor, och ibland månader för att få hjälp med det man önskar. Det är heller inte ovanligt att många firmor säger ifrån sig olika typer av jobb för att dom helt enkelt inte hinner med.

Pensionsavgångar och färre utbildade

Inom många hantverkaryrken, bland annat målare, kommer det inom dom närmsta åren råda stora pensionsavgångar. Det tillsammans med att färre väljer att utbilda sig inom området gör att det är svårt att hålla jämn balans med den efterfrågan som finns. I Stockholm finns hundratals verksamma målare, snickare och andra hantverkare men ändå behöver dom bli fler.

Goda chanser till jobb

Om man utbildat sig vid gymnasiet, vuxenutbildning, som lärling eller på något annat vis finns goda möjligheter att få jobb inom hantverkarbranschen oavsett var man bor. Efterfrågan och bristen må vara större i Stockholm men det behövs kunnigt folk i hela landet. Är man händigt lagt är det aldrig för sent att skola om sig och för den som väljer att göra det väntar troligtvis en säker yrkesframtid.

Färre utbildade och verksamma och en efterfrågan som blivit allt större med åren bidrar till långa väntetider för den som behöver anlita en målare eller någon annan hantverkare. Många firmor är i behov av att anställa fler medarbetare och erbjuder duktiga och intresserade unga att jobba som lärlingar under en period för att lära sig yrket. Frågan är om det kommer räcka, eller om samhället får vänja sig vid att väntetiderna är långa, och kanske kommer bli ännu längre i framtiden.

Få mer information om yrket som målare genom att läsa vidare här.